Συχνές ερωτήσεις

Γιατί πρέπει να πάει κανείς σε ειδικό ορθοδοντικό;

 Ο ορθοδοντικός είναι ο ειδικευμένος οδοντίατρος που μετά το τέλος των πενταετών σπουδών της Οδοντιατρικής Σχολής έχει ακολουθήσει ολοκληρωμένα τριετή ή τετραετή μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης στην ορθοδοντική σε πανεπιστήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Ο τίτλος του ορθοδοντικού χορηγείται από το Υπουργείο Παιδείας μετά από εξετάσεις και μπορούν να φέρουν τον τίτλο αυτό μόνο όσοι έχουν τη σχετική βεβαίωση του Υπουργείου.

Ο ορθοδοντικός ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το αντικείμενο της ορθοδοντικής. Συνιστάται σε όσους ενδιαφέρονται για ορθοδοντική θεραπεία να ελέγχουν αν ο οδοντίατρος στον οποίο έχουν απευθυνθεί είναι ειδικευμένος ορθοδοντικός. Σχετικές πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.osth.gr

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;

 Η αντίληψη ότι η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνεται όταν το παιδί έχει αλλάξει όλα του τα δόντια είναι λανθασμένη.

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό θα πρέπει να γίνεται σε ηλικία 6-7 χρόνων. Στην ηλικία αυτή έχουν συνήθως ανατείλει οι μόνιμοι άνω και κάτω τομείς και οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (περίοδος πρώιμου μικτού φραγμού).

Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις η ορθοδοντική θεραπεία δεν θα ξεκινήσει αυτή τη χρονική περίοδο, είναι σημαντικό να διαγνωστούν πρώιμα τυχόν προβλήματα όπως συνωστισμός, σταυροειδής σύγκλειση (τα επάνω δόντια κλείνουν «μέσα» και όχι «έξω» από τα κάτω δόντια όπως είναι το φυσιολογικό), επιβλαβείς συνήθειες (έξεις) ή προβλήματα στις γνάθους.

Έτσι, προγραμματίζεται η παρακολούθηση του παιδιού και προσδιορίζεται ο κατάλληλος χρόνος έναρξης της θεραπείας.

Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί άμεση παρέμβαση που είναι, όμως, πολύ περιορισμένης χρονικής διάρκειας. (Βλ. ορθοδοντική θεραπεία παιδιών-εφήβων)

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία έναρξης της θεραπείας;

 Με δεδομένο ότι κάθε πρόβλημα έχει τον δικό του χρόνο και τρόπο εμφάνισης σε κάθε άτομο που εξαρτάται κυρίως από το επίπεδο ωρίμανσης του παιδιού, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο γενικός κανόνας είναι η ηλικία των 9-12 χρόνων για τα κορίτσια και των 10-14 χρόνων για τα αγόρια. Στην ηλικία αυτή συνήθως δεν έχουν ανατείλει όλα τα μόνιμα δόντια (περίοδος όψιμου μικτού φραγμού) και δεν έχει ολοκληρωθεί η σωματική αύξηση. (Βλ. ορθοδοντική θεραπεία παιδιών-εφήβων)

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί κανείς να κάνει ορθοδοντική θεραπεία;

 Οι βιολογικές διεργασίες που αφορούν στη μετακίνηση των δοντιών είναι οι ίδιες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, δηλαδή η ηλικία δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα. Οι «ιδιαιτερότητες» του ενήλικα ασθενή (αυξημένες αισθητικές απαιτήσεις, επιβαρυμένο οδοντιατρικό ιστορικό) αντιμετωπίζονται με τη σύγχρονη ορθοδοντική θεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι σύγχρονοι μηχανισμοί (διαφανή σιδεράκια, γλωσσικά σιδεράκια, διαφανείς νάρθηκες) και η συνεργασία του ορθοδοντικού με τις άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες προσφέρουν το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε κάθε ηλικία μπορεί να αποκτήσει ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο. (Βλ. ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων)

Πονάει;

 Τα δόντια μετακινούνται από τις δυνάμεις που ασκούνται από το ορθοδοντικό σύρμα. Τα κολλημένα στα δόντια σιδεράκια αποτελούν το μέσο που συγκρατεί το σύρμα επάνω στα δόντια.

Για τον λόγο αυτό μια μικρή ενόχληση μετά την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών είναι αναμενόμενη και παροδική. Η περίοδος προσαρμογής του ασθενούς δεν διαρκεί συνήθως περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι σύγχρονες τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα από τον ορθοδοντικό μειώνουν τόσο την αρχική ενόχληση όσο και τη συχνότητα των επισκέψεων στο ιατρείο.

Πόσο διαρκεί μια ορθοδοντική θεραπεία;

 Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από τη φύση και τη σοβαρότητα του προβλήματος, την ηλικία του ασθενή και τη συνεργασία του.

Είναι λογικό τα πιο σύνθετα προβλήματα να απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο θεραπείας (ήπια σκελετικά προβλήματα, έγκλειστα δόντια). Παιδιά που ξεκινούν θεραπεία σε μικρότερη ηλικία επειδή έτσι κρίνεται απαραίτητο επιβαρύνονται με λίγο πιο αυξημένο χρόνο, αφού για να αφαιρεθούν τα σιδεράκια πρέπει να έχουν ανατείλει όλα τα μόνιμα δόντια (και οι δεύτεροι γομφίοι) και να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση των γνάθων.

Η επιτυχημένη ορθοδοντική θεραπεία χρειάζεται προσπάθεια τόσο από τον ορθοδοντικό όσο και από τον ασθενή και το περιβάλλον του.

Η συνεργασία του ασθενούς αφορά στη σωστή και συνεπή χρήση των ορθοδοντικών βοηθημάτων, στην τήρηση πολύ καλής στοματικής υγιεινής και στην παρουσία του στις προγραμματισμένες επισκέψεις του στο ορθοδοντικό ιατρείο.

Κατά μέσο όρο μία ολοκληρωμένη ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί από ένα μέχρι δύο χρόνια ή λίγο περισσότερο, ενώ σπάνια ξεπερνά τα τρία χρόνια.

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον ορθοδοντικό;

 Το «κλειδί» μιας επιτυχημένης και ασφαλούς ορθοδοντικής θεραπείας είναι η ήπια άσκηση δυνάμεων στα δόντια και στους περιοδοντικούς ιστούς που τις απορροφούν σε βάθος χρόνου. Πρέπει να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στα δόντια και στους γύρω ιστούς να «ανακάμψουν» πριν να ασκηθούν εκ νέου δυνάμεις.

Οι επισκέψεις γίνονται συνήθως κάθε 4-6 εβδομάδες και τροποποιούνται κατά περίσταση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους της αυξημένης διάρκειας μιας ορθοδοντικής θεραπείας.

Υποσχέσεις επίτευξης «συντομότερης» θεραπείας έχουν ως αποτέλεσμα πόνο και βλάβες στα δόντια και στους περιοδοντικούς ιστούς και πρέπει να αποφεύγονται.

Πότε πρέπει να γίνονται εξαγωγές μόνιμων δοντιών;

 Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πρέπει να γίνουν εξαγωγές μόνιμων δοντιών για την επίλυση σοβαρού συνωστισμού ή λόγω της σκελετικής διάπλασης του προσώπου. Η απόφαση λαμβάνεται από τον ορθοδοντικό μετά από μελέτη των διαγνωστικών στοιχείων και ενημερώνεται ανάλογα ο ασθενής και το περιβάλλον του.

Οι εξαγωγές μόνιμων δοντιών όταν υπάρχει απόλυτη ένδειξη αποτελούν την θεραπεία επιλογής. Ορθοδοντική θεραπεία χωρίς εξαγωγές που προτείνεται στον ασθενή ως πιο ελκυστική, ενώ υπάρχει σαφής ένδειξη εξαγωγών, δεν αποτελεί «καλύτερη» θεραπεία. Αντίθετα, έχει σε βάθος χρόνου πιο ασταθές αποτέλεσμα.

Τι γίνεται μετά το τέλος της θεραπείας;

 Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και αφού αφαιρεθούν τα σιδεράκια είναι απαραίτητη η περίοδος της μακροπρόθεσμης διατήρησης του αποτελέσματος.

Χρησιμοποιούνται μασελάκια, διαφανείς νάρθηκες ή γίνεται μόνιμη συγκράτηση, μόνα τους ή σε συνδυασμό.

Η μόνιμη συγκράτηση είναι ειδικό σύρμα που συγκολλάται μόνιμα στην εσωτερική επιφάνεια συνήθως των έξι μπροστινών δοντιών κάτω ή/και άνω.

Η φάση της συγκράτησης του αποτελέσματος είναι εξίσου σημαντική με τη φάση της ενεργού θεραπείας και διασφαλίζει το αποτέλεσμα από πιθανές υποτροπές, καθώς το στόμα είναι ένα δυναμικό περιβάλλον και μεταβάλλεται διαρκώς.

Η διάρκεια της συγκράτησης ορίζεται κατά περίπτωση από τον ορθοδοντικό, ενώ η συνεργασία και η συνέπεια του ασθενούς στη φάση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας.

Πόσο κοστίζει η ορθοδοντική θεραπεία;

 Το κόστος εξαρτάται από τον τύπο και τη βαρύτητα του προβλήματος, τη διάρκεια της θεραπείας και το είδος των ορθοδοντικών μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση. Καθορίζεται μετά από την κατάρτιση του σχεδίου θεραπείας και καταβάλλεται τμηματικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μέρος της δαπάνης. Εφόσον ενημερωθείτε ότι ο ασφαλιστικός σας φορέας δικαιολογεί τμήμα του κόστους της θεραπείας ο ορθοδοντικός μπορεί να σας βοηθήσει στη διαδικασία έγκρισης της περίπτωσής σας παρέχοντας τα σχετικά παραστατικά. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.eogme.gr

faq-1
faq-3
faq-05